Att växa upp med LKG

Hur det känns att växa upp med LKG är antagligen väldigt olika för olika barn, men säkert är att omgivningens inställning betyder oerhört mycket. Sen är det förstås olika saker man funderar över i olika åldrar. Men en sak som har betydelse oavsett ålder, är att få chansen att träffa andra som har LKG.

Olika påverkan
Ju mer ens LKG påverkar tal, hörsel, tandreglering med mera, desto mer i livet handlar förstås om LKG. Och när man sen tänker allt mindre på spalten och mer på andra saker, kan spalten plötsligt bli aktuell igen, för att omgivningen reagerar. Det kan vara bra att prata med sitt barn om hur man ska bemöta frågor eller kommentarer om vad som hänt eller varför barnet ser ut just så här.

Tonåren
När man så småningom blir tonåring, och börjar fundera kring att träffa någon kille eller tjej, är det nya frågor som dyker upp. Alla tonåringar funderar kring identitet och självförtroende, och att vara född med LKG kan krångla till det. Kanske vill man inte prata med föräldrarna om allt det, eller kanske vill man prata med fler än föräldrarna, och då kan det vara skönt att träffa andra ungdomar med LKG.

Kontakt med andra ”LKG-are”
När vi i LKG-föreningen i Stockholm i april 2000 firade vårt kombinerade årsmöte och 20-årsjubileum var Jenny där med sin familj. Det var första gången under Jennys 5-åriga liv som hon träffade andra barn som precis som hon är födda med LKG. Och det sista Jenny sa när familjen framemot kvällen skulle åka hem var ”Mamma, jag vill åka hit imorgon också”. Att vara född med LKG är att se annorlunda ut, och ibland känns det bra att vara annorlunda – att vara speciell. Men ibland kan det också kännas ensamt. Att vara annorlunda tillsammans är inte alls samma sak. Många som idag är vuxna och födda med spalt, säger att de önskar att de fått träffa andra med LKG när de växte upp.

Föreningen vill gärna ha förslag på aktiviteter både för yngre barn och tonåringar. Gärna tips på vad ungdomar i övre tonåren skulle vilja göra.